top of page

Elitsatsar med diabetes

  • Moa Tärneskog
  • 11 nov. 2018
  • 4 min läsning

Uppdaterat: 12 nov. 2018


Foto: FIBA Europe/Elio Castoria

Diagnosen diabetes typ 1 fick hon när hon var fyra år. Sedan hon var sex år har hon spelat basket. Idag går Nathalie Linden på Colorado State University, USA och elitsatsar inom sporten. 

– Självklart är det inte alltid lätt och det är speciellt utmanande eftersom jag måste se till att prestera på topp under träning såväl som match, vilket inte är något som diabetesen tar hänsyn till. 


Nathalie har alltid varit en målinriktad person och när stockholmstjejen skulle börja på gymnasiet bar det iväg uppåt för att gå på Luleås basketgymnasium. Där fick hon de tre roligaste åren dittills i sitt liv och utvecklades både inom sporten och som person.


Idag bor Nathalie i Colorado där hon både studerar och elitsatsar inom basketen på Colorado State University. Hon tränar mellan två och fem timmar varje dag och har en dag i veckan till återhämtning. Men det är inte utan svårigheter, för hon har diabetes typ 1.

– Liksom alla diabetiker vet så är det en sjukdom som man inte kan ta semester ifrån. Det här blir extra tydligt när det kommer till fysisk aktivitet, då det är så pass mycket mer som spelar in och kan påverka.


Tålamod med blodsockerkurvan

Det svåraste för Nathalie är att hitta en balans där blodsockerkurvan inte svajar för mycket. För många låga eller höga blodsockervärden kan ge konsekvenser som kan föra med sig stora problem och skador för kroppen. Nathalie ser det därför som viktigt att alltid ta lärdom av det som händer, både när det går bra och mindre bra.

– Ärligt talat är detta extremt svårt och det är inte många dagar där kurvan pekar rakt fram, men genom tålamod och lärdom är det inte omöjligt.


Allvaret i diabetes

Problem kan lätt uppstå för en diabetiker som tränar. Nathalie är van att både slänga i sig druvsocker eller att ta en skvätt insulin under träningspassen och oftast löser det sig bra. Men hon har varit med om situationer där det har blivit akut allvar på grund av sjukdomen.

När hon var yngre och med på ett träningsläger med juniorlandslaget skulle de sova över tillsammans. Hon hade under kvällen legat högt i blodsocker och tog extra insulin för att stabilisera värdet inför natten. Hon ställde som vanligt ett alarm tre timmar senare för att kontrollera värdet, men vaknade inte av det.


När laget gick till frukosten dagen därpå låg Nathalie kvar på sin luftmadrass. Efter ett tag förstod två lagkamrater att det var något som inte stämde. De försökte väcka henne utan resultat. När de tillsammans med tränaren försökte få i Nathalie juice började hon att krampa.  När hon strax därefter vaknade upp var hon omringad av tränare och lagkamrater.

– Jag fick höra att ambulansen var på väg och jag fylldes av ångest och jag skämdes.

En intensiv vecka av träning och en dos insulin som vanligtvis inte skulle göra mycket skillnad, slutade alltså i en näst intill livshotande situation för Nathalie.


– Lyckligtvis har detta bara hänt en gång, men det lärde mig mycket. Trots det finns fortfarande risken och det är särskilt kritiskt under nätterna, då jag har svårare att känna av låga och höga blodsockervärden. Idag är jag otroligt tacksam över min sensor som varnar mig vid dessa tillfällen och väcker mig innan en situation som denna hinner inträffa.


Blodsockret påverkas av allt

Även om svårigheter kan uppstå så väljer Nathalie att göra det hon brinner för. Det är mycket en diabetiker behöver tänka på i vardagen och som idrottande diabetiker blir situationen ofta ännu svårare.

– Allt handlar om planering, rutiner och noggrannhet, något som inte alltid är särskilt lätt och heller inte något som man alltid kan påverka. Dagarna behöver planeras in i minsta detalj. Vad som ska ätas, när jag ska äta, hur mycket kolhydrater som bör finnas i maten jag äter, när jag ska träna, hur lång träningen är, hur pass intensivt passet är, för att bara nämna några få saker. Det gäller dessutom att hålla koll på blodsockret så att det ligger jämnt inför varje träning för att sedan göra det bästa för att det ska hålla sig någorlunda stabilt under tiden jag är aktiv.

Därefter kommer enligt Nathalite den svåraste biten:

– Hur kommer min kropp reagera idag? På maten? På träningen? På insulindoserna? Jag har lärt känna min kropp väl och vet ofta hur jag kommer att reagera och kan agera därefter. Men i vissa fall överraskar den mig och svarar på ett sätt som är mer oväntat. Då gäller det bara att anpassa sig och försöka göra det bästa av situationen.


Höga mål trots höga och låga värden

Förutom struktur och noggrann planering spelar även det mentala och emotionella in i hur blodsockret påverkas. Det stiger eller faller olika beroende på adrenalin, hormoner, nervositet och stress. Ibland blir värdena för höga eller för låga, vilket gör det extra svårt för Nathalie att prestera.

– Då går det åt mycket mer energi. Jag känner mig trött, orörlig och ofokuserad, vilket inte direkt är de bästa förutsättningarna för att prestera på topp.


Men ingenting får hindra Nathalies drömmar. Hennes mål har länge varit att spela professionellt, helst någonstans i Europa.

– Just nu finns det målet fortfarande kvar och jag vill gå så långt jag kan. Så länge jag fortfarande har roligt och känner att det ger mig något kommer det att förbli mitt mål.

Foto: Colorado State University-Women’s basketball



 
 
 

Komentāri


Kontakt

© 2018 Diabetes typ 1. Skapad av Moa Tärneskog.

bottom of page