top of page

Myter och sanningar

Många diabetiker har varit med om att andra kommer med kommentarer och förslag som bygger på okunskap. En del kan uttrycka åsikter om hur diabetes fungerar eller bör skötas. Det är alltid bättre att fråga eller ta reda på fakta än att ge en person som lever med diabetes felaktiga råd.

Här är några vanliga fördomar och missuppfattningar som diabetiker ibland får höra.

”Det är väl bara att ta en spruta”

Det här är en replik som hörts i flera olika situationer. Men det är aldrig ”bara” att ta en spruta. Insulin tas alltid för att sänka blodsockret och i en omvänd situation (när blodsockret är lågt) är det rent av livsfarligt om man skulle ta insulin. När en spruta ska tas behöver många saker räknas in: hur mycket kolhydrater som ska ätas, om motion kommer ske efter måltiden osv.  Många faktorer behöver vägas in när man ska tänka ut hur många enheter som ska tas med insulinsprutan och dessutom påverkar andra faktorer blodsockret, så som stress, mens och hormoner.  En felaktig dos kan till exempel vid fysisk aktivitet få stora konsekvenser.

”Det växer bort när du blir äldre”

Även om diabetes typ 1 ibland kallas för barndiabetes, så växer inte sjukdomen bort för att man blir vuxen.  Cellerna som producerar insulin har vid diabetes typ 1 förstörts och kan aldrig återskapas. Därför kan sjukdomen inte växa bort.

 

”Du får väl inte äta socker?”

Jo, en diabetiker får äta socker. Kolhydrater höjer blodsockret och insulinet sänker det. Lika väl som att en diabetiker kan äta mat kan en diabetiker äta annat socker, men inte utan att ta insulin till. Det är bättre för blodsockret att äta långsamma kolhydrater än snabba, men en diabetiker kan äta vad som helst med anpassad insulindos till.

 

”Det är inte så farligt med diabetes idag, för det finns ju så bra hjälpmedel”

För knappt hundra år sedan fanns inte insulinbehandlingar och en diabetiker dog av sjukdomen. Utvecklingen har gått framåt och det finns idag bra hjälpmedel. Det betyder inte att sjukdomen inte är farlig. Diabetes är en sjukdom man har varje sekund, hela livet. Den kräver intensiv behandling tjugofyra timmar om dygnet och ett litet snedsteg och sjukdomen kan göra att man snabbt svävar i livsfara. Även i vardagslivet när allt rullar på som det ”ska” påverkas både kropp, hjärna och psyke av blodsockervärdena.

”Jaha, du har diabetes. Då har du ätit för mycket socker.”

Ingen kan få diabetes typ 1 på grund av vad man äter. Det finns inget samband mellan kosthållning, motion och typ 1-diabetes. Däremot hänger det ofta ihop med insjuknandet i typ 2-diabetes, som är en helt annan sjukdom.

 

”Men ett äpple kan du väl äta?”

Det här är en rekommendation som ofta kommer ifrån personer som blandar ihop de olika typerna av diabetes. Alla kolhydrater påverkar blodsockret oavsett om de är snabba eller långsamma. En typ 1-diabetiker måste likväl ta insulin till ett äpple som till en tårtbit.

Kontakt

© 2018 Diabetes typ 1. Skapad av Moa Tärneskog.

bottom of page